Klima Rebild 2022
Klimaugerne ligger i 2022 i uge 17 - 18 - 19.
Program for 2022
Herunder kan du se en samlet oversigt over alle de aktiviteter, som kommer til at foregå i dette års klimauger.
Hvis du klikker på overskriften, har du mulighed for at læse mere om hver enkelt arrangement.
-
Kom på Rold Storkro i klimaugerne, og nyd en lækker klimavenlig menu!
Menu:
Håndpillede rejer med nye danske asparges, og sauce med ramsløg
Bryst af fritgående Rokkedahl-kyllinger, serveret med sauce Süpreme og grønt fra Tranum naturbrug
Æble tarte tatin, af æbler fra frugthaven, serveret med flødeis fra Thise mejeri
Pris pr. kuvert kr. 398,00
-
Lave dine egne frugttræer under kyndig instruktion af Natur Karsten. Frugttræer i haven giver helt lokal mad, som sparer en masse CO2 til transport, indpakning osv. Derudover giver frugttræer mere liv i haven, er godt for bier og andre insekter og mange fugle er vilde med frugt som vintermad.
Dato: 20. marts 2022
Tidspunkt: Kl. 12:00 - 15:00
Sted: DDS's lokaler, Hjedsbækvej 7, 9530 Støvring
Pris: 100 kr. Medlemmer af Vild med Rebild kan bruge deres medlemstilbud og komme gratis til kurset. Træerne koster 25 kr. pr. stk., som afregnes direkte til Karsten. Tilmelding senest den 17. 3. på kontakt@vildmedrebild.dk eller sms til 20532083
Arrangør: Vild med Rebild -
Bæredygtighed, verdensmålene og klimaet er kommet på dagsordenen overalt i verden. Og det i et omfang og med en hastighed, som de færreste havde forudset.
I foredraget vil Steen Hildebrandt tale om de aktuelle kriser og udfordringer og samtidig knytte an til udviklingen af det danske velfærdssamfund. Hvordan skal det danske velfærdssamfund blive til et bæredygtigt velfærdssamfund? Og hvad er et bæredygtigt velfærdssamfund? Er verdensmålene i virkeligheden en mulighed - og ikke et problem - for Danmark, og har vi en forpligtelse til at være rollemodel og til at gå foran i den bæredygtige udvikling?
Dagens program
Klokken 14.00-15.00:
Steen Hildebrandt er prædikant i Skørping Nykirke samt almindelig gudstjeneste ved sognepræst Sanne Birkely SørensenKlokken 15.30-17.00:
Kaffebord samt foredrag med Steen Hildebrandt på KulturStationenDato: 27. marts 2022
Tidspunkt: 14:00-17:00
Sted: Skørping Nykirke samt KulturStationen
Pris: 100 kr inklusiv kaffe med brød. Billetten købes her. Vi forbeholder os ret til at se gyldig billet ved indgangen. Gudstjenesten er naturligvis gratis.
Arrangør: Rebild Bibliotekerne, Skørping og Fræer menighedsråd og KulturStationen. -
Karoline fortæller om sin bog ”Fra Seng til Tøj - Bæredygtig syning". Om bæredygtighed, genbrug af dynebetræk samt tilblivelsen og tanken bag bogen. Hun vil også demonstrere nogle af modellerne fra bogen, og vise hvordan du selv kan komme i gang med at sy lækkert tøj og tilbehør på kort tid.
Dato: 3. april 2022
Tidspunkt: 10:00-11:00
Sted: Salonen i KulturStationen, Skørping
Pris: Gratis entré, men billet er nødvendig pga. begrænsede pladser. Billet bestilles her eller på biblioteket.
Arrangør: Rebild Bibliotekerne -
Vær med til at åbne Klima Rebild 2022 til børnenes klimadag!
Foreningen Rødderne inviterer alle børn og deres familie til klimadag i børnehøjde.
Der er byttemarked for børn - tøm børnenes tøjskab, ryd op i legetøjet og ta` det med til børnenes byttemarked.
På pladsen er der også mulighed for at skabe genbrugskunst eller bygge en robot med dimser, dutter og ting fra naturen.
Alle er velkommen til en hyggelig dag!Dato: 23. april 2022
Tidspunkt: 10:00 - 14:00
Sted: Bavnehøjvej 2 Hellum, 9520 Skørping
Pris: Gratis
Arrangør: Foreningen Rødderne
-
DN Rebild og Agri Nord inviterer til temadag om fremtidens fødevareproduktion.
DN Rebild og Agri Nord inviterer til temadag om fremtidens fødevareproduktion. Arrangementet indledes med faglige oplæg fra forskere og fødevareindustrien. Hør eksperternes bud på, hvorfor fokus bør flyttes fra animalsk til vegetabilsk produktion, hvad slagterierne nu skal til at producere, hvordan forbrugerne kommer med på vognen, hvordan græs bliver til guld og meget, meget mere. Den afsluttende debat mellem eksperter, Agri Nords og DN's repræsentanter samt publikum styres af klimajournalist Søren Bjørn-Hansen.
Dato: 25. april 2022
Tidspunkt: Kl. 17:00-21:00
Sted: Rebildcentret, Røde Møllevej 4, Skørping
Pris: Gratis. Tilmelding senest den 20. april på anettebruunhansen@live.dk.
Arrangør: DN Rebild og Agri Nord -
Har du overvejet køb af en elbil, men er usikker på om det nu er en god idé? Så er der her en mulighed for at få en snak med forskellige elbilejere i nærheden af, hvor du bor.
I løbet af klimaugerne mødes elbilejere på udvalgte steder rundt i hele kommunen, hvor de lokale, der er interesseret i at høre mere om det, at eje en elbil, kan mødes med ejerne og få afklaret fordele og ulemper.
Program:
25. april kl. 16:30-18:30: Bælum, p-pladsen ved Spar Købmanden.
28. april kl. 16:30-18:30: Terndrup, p-pladsen ved Torvet.
30. april kl. 10:00-15:00: Støvring Bytorv. Stort elbiltræf med debat. Mix af private elbilejere og forhandlere.
2. maj kl. 16:30-18:30: Suldrup, p-pladsen ved skolen/hallen.
4. maj kl. 16:30-18:30: Nørager, p-pladsen ved administrationsbygningen i Jernbanegade.
9. maj kl. 16:30-18:30: Skørping, p-pladsen ved CarPeople – mulighed for gratis opladning.
12. maj kl. 16:30-18:30: Øster Hornum, p-pladsen ved hallen.
Vi håber mange er nysgerrige på elbiler, og møder op for at få en snak med ejerne, som helt sikkert har en del forskellige vinkler på det at køre i elbil.
Vi har sponsor på alle syv gange, så der vil være lidt til maven de gange du kan møde os.Pris: Gratis.
Arrangør: Søren Risborg, naturvejleder og Torsten Topbjerg -
Hvordan bliver vi klar til en ny virkelighed for natur og lokalsamfund som følge af klimaforandringerne? Det giver Sebastian Mernild, Finn Arler og Stine Krøijer deres bud på ved dette symposium. Arrangementet afsluttes med en debat mellem oplægsholderne.
Den igangværende debat om natur og klima er præget af konfrontationer, værdier og følelser. Det viser debatten om Naturnationalparker, som har udfordret den demokratiske samtale lokalt og nationalt. Ved at sætte fokus på forskellige natursyn, kan vi blive opmærksomme på, hvorfor vi er så uenige og forhåbentlig blive parate til en ny virkelighed - måske helt uden skyttegravskrig.
Gennem en fælles opmærksomhed på handlingsparathed, kompleksiteten af sammenhænge, skala og geografi kan forståelsen af det vi ser lokalt bruges globalt og fremme bevidstheden om, at det nytter i den store sammenhæng at handle på lokale tiltag.
De tre forskere kommer med hver deres tilgang til emnet klima og natursyn og med aktuel viden om klimaudfordringer, arealanvendelse og omstilling gennem forskellige forklarings- og forvaltningsmodeller. Intentionen er at nå frem til, hvordan omstillingen lokalt kan omsættes til nye initiativer.
Vi guides gennem aftenen af klimajournalist Søren Bjørn-Hansen.
OPLÆGSHOLDERNE:
Sebastian H. Mernild, Ph.D., Dr. Scient. er prorektor og professor i klimaforandringer og glaciologi ved Bergen og Syddansk Universiteter.
Sebastian Mernild vil med sin forskning i klimaforandringer på indlandsisen, kortlægninger af havstigninger og vejrfænomener forklare, hvordan vi kan se sammenhænge i de aktuelle klimaændringerne lokalt og globalt. Og hvilke målsætninger og redskaber, der nu bringes i spil for fremadrettet at kunne handle på kompleksiteten.
Finn Arler, Professor, Dr.scient., PhD, MA., Aalborg Universitet.
Finn Arler bringer sin omfattende forskning af natursyns-konstruktionen og erfaringer med arealplanlægning frem. Et natursyn som traditionelt svinger mellem benyttelse og beskyttelse ud fra et rationelt grundlag. Arealforvaltningens kompleksitet er præget af paradokser og forsat intensivering. Balancering mellem CO2-optag, klimatiltag, biodiversitet og omstilling kræver et stadigt fokus på sammenhænge og nye forklaringsmodeller.
Stine Krøijer, Antropolog, PhD., lektor ved Københavns Universitet, Formand for Mellemfolkeligt Samvirke, og medlem af Ministerens rådgivende udvalg for biodiversitet og naturnationalparker.
Stine Krøijer har med sin forskning fra Amazonas regnskove et indgående kendskab til sammenhænge mellem mennesker og natur. Menneskets egen rolle og tilgang til jordens ressourcer udfordrer den nuværende klimaomstilling og handlingsparathed, og stiller spørgsmål ved, om vi som mennesker kan begribe vores egen sammenhæng med jordens ressourcer. Hvad sker der mellem mennesker, når potentialet i en diskussion af Naturnationalpark fremsættes mellem forskellige brugergrupper?
Dato: 26. april 2022
Tidspunkt: 19:00-22:00
Sted: Rebildcentret, Røde Møllevej 4, Skørping
Pris: Gratis. Tilmelding senest 23. april til anettebruunhansen@live.dk
Arrangør: DN Rebild og Pernille Nymann Jensen -
Ungdomsklubben i Støvring og Skørping arbejder sammen om kampen for at nedsætte det tunge CO2-aftryk tekstilbranchen sætter på vores verden. Derfor vil vi i to dage have fokus på recycling af tekstiler fundet i genbrug.
Tirsdag d. 26. april kl. 15.00-17.30: Vi tager sammen på tur rundt til forskellige lokale genbrugsbutikker. Husk penge, så du kan købe de fede ting du finder. Mødested: UngeCenter Nord i Støvring og UngeCenter Øst i Skørping.
Onsdag d. 27 apri kl. 16-20: Upcycling af gårsdagens fund incl. aftensmads-hygge. Mødested: UngeCenter Nord i Støvring
Pris: Gratis at deltage i alderen 6. klasse til 18 år. Tilmelding nødvendigt på www.rebildungdomsskole.dk eller på mail; krth@rebild.dk.
Arrangør: Rebild Ungdomsskole -
34-årige Anders Boisen fra Årslev ved Aarhus har skrevet en bog om at bo småt og leve godt i et såkaldt Tiny House. I bogen beskriver han processen med at bygge en bolig på blot 14 m² – en bolig, der er opført af bæredygtige materialer og høster både regnvand og solenergi. Foredraget handler også om det at bygge en lille bolig midt i en stor klimakrise. Anders Boisens bog kan købes i forbindelse med foredraget til kr. 198. Der serveres kaffe og kage til kr. 20
Dato: 28. april 2022
Tidspunkt: 19:00
Sted: BOGBY9520, Jyllandsgade 5C, 9520 Skørping
Pris: Gratis. Der serveres kaffe og kage til kr. 20
Arrangør: BOGBY9520 i samarbejde med Anders Boisen
-
Kom på besøg i Skørping Idrætscenter, og hør hvordan de arbejder med bæredygtighed. Slutteligt vil Bagtanker være vært med kaffe og cookies.
Program
15.30 Velkommen
15.35 Hvordan arbejder vi med bæredygtighed i Skørping Idrætscenter (SIC) (Jan Østerdal, Halinspektør)
15.45 SIC 2.0 og klimaet (Kathrine Lyster Hansen, projektleder)
16.10 Rundvisning og fremvisning af vores varme- og ventilationsanlæg samt belysning (Jan Østerdal, Halinspektør)
16.30 Vi byder på cookies og kaffe på BagtankerDato: 29. april 2022
Tidspunkt: 15:30-17:00
Sted: Skørping Idrætscenter, Himmerlandsvej 59, 9520 Skørping
Pris: Gratis. Tilmelding nødvendig til 9520hallen@gmail.com senest den 25. april.
Arrangør: Skørping Idrætscenter -
Lokale kunstnere giver kunsten en fælles stemme i klimadebatten og inviterer på en sanselig oplevelse på udstillingen ’Klima Rebild Kunst’, hvor publikum kan gå på opdagelse i, hvad den lokale kunst kan give af nye perspektiver på den grønne dagsorden.
I forbindelse med Klima Rebilds fokus på klima i uge 17, 18 og 19 er det første gang at kunstnergruppen ’Børsterne’ sammen tager imod klimaudfordringen og forener Kunstens udtrykskraft, som et intuitivt og vig-tigt supplement til den rationelle måde at begribe og løse klimaudfordringerne på.
Billedkunstner Anette Bruun Hansen tog i begyndelsen af 2021 initiativet til at lave en sparringsgruppe for lokale kunstnere, som samlede sig under navnet ’Børsterne’, som består af kvindelige billedkunstnere og kunsthåndværkere fra Rebild Kommune, som bruger hinanden til inspiration og vidensdeling.
’Børsterne’ har bl. a. været med til at arrangere konkurrencen ’Rebilds Bedste Portrætmaler’ i 2021 og går nu sammen igen om i fællesskab at give kunsten en stemme ind i en lokal, nærværende og vigtige klimadebat.
”Udstillingen ’Klima Rebild Kunst’ er et fælles mål ’Børsterne’ arbejder hen imod på hver sin måde – uden at kende resultatet. For nogle ligger temaet nok lige til højrebenet, mens det for andre giver anledning til nybrud i de kunstneriske processer. Jeg ser det som en sjov og inspirerende udfordring, for kan vi overhovedet skabe noget, som både er visuelt interessant og samtidig giver mening i klimadebatten anno 2022? Jeg glæder mig til at se, hvordan de andre kunstnere afspejler vores fælles tema og håber, at udstillingen giver anledning til livlig dialog mellem udstillere og publikum – om både kunst og klima, ” siger Anette Bruun Hansen.
Ud over de lokale kunstnere byder udstillingen også på værker af Bettina Jung, Michael Sasserson, Esben Hanefeldt og Birgitte W. Simonsen. Støvringkoret og digter Axel René Aubertin optræder med sang og poesi til ferniseringen.
Fernisering lørdag d. 30. april:
10:00 Udstillingen åbner – velkomst v/ ’Børsterne’
10:15 Åbningstale ved Formand for Kulturudvalget Lene Schmidt Aalestrup
10:30 Støvringkoret synger b.la. klimakorværket ’Den Mindste Dråbe’ (Musik: Johanne Grønkjær Lorentzen. Tekst: Henrik Larsen.)
11:30 Digtoplæsning v/ Axel René Aubertin
13:00 Digtoplæsning v/ Axel René AubertinFakta om udstillere:
’Børsterne’: lokalt kunstnerfællesskab bestående af b.la. Anette Bruun Hansen (billedkunstner), Tove Nilsson (Olie), Lone Bodil Jensen (Smykkekunstner), Birgit Christensen (Akyl/Keramik), Mie Bruus (Akryl), Birgit Røn-nau (Akryl), Charlotte Bisgaard Klemmensen (Akyl/Grafik), Jytte Vinge (Akryl), Lisbeth Sheena Kyhl Bak, Lisbeth Zidore Madsen, Marianne Uhrenholt (Skulptur/Relief), Thit Wolsgaard Asmussen (Billedkunstner) & Mette Dam (Akryl/Olie)Andre udstillende kunstnere: Bettina Jung og Michael Sasserson: Skulptur, Esben Hanefeldt: klimabilleder og Birgitte W. Simonsen: Akvarel.
Støvringkoret: Rytmisk kor med 38 sangglade kvinder og mænd i mange aldre under ledelse af Inge Brink Nielsen. Koret har eksisteret i 15 år og synger for at give publikum en skøn og medrivende oplevelse gennem korets stærke, sangglade fællesskab.
Axel René Aubertin: Tidligere læge og lokalpolitiker med et hjerte fuld af poesi.
Dato: 30. april - 1. maj
Tidspunkt: 10:00 - 16:00
Sted: O. Storm Sørensen A/S Bronzestøberi, Juelstrupparken 21, 9530 Støvring
Pris: Gratis
Arrangør: Børsterne -
Kom med på lekursus, hvor du bygger din egen le. Samtidig lærer du også at slå med le, og sparer dermed miljøet for CO2. Du får samtidig den fedest motion, flot figur og masser af frisk luft. Arrangementet er åbent for alle.
Dato: 1. maj 2020
Tidspunkt: 10:00-14:00
Sted: DDS's lokaler, Hjedsbækvej 7, 9530 Støvring.
Pris: Kurset koster 400,00 kr., og der en mulighed for at få leen med hjem for 350 kr. (værdi 1300 kr.). Ved tilmelding angiv din højde.
Arrangør: Vild med Rebild.
-
Kom og byg dit eget unikke fuglehus eller insekthotel. Naturfuglehuse og insekthoteller er smukke i haven, og er baseret på fuglenes og insekternes naturlige habitater. De er sjove at fremstille, og vil stå som et kunstnerisk produkt, hvor ikke to er ens. Vi laver fuglehuse og insekthoteller af naturmaterialer – materialer som I selv kan finde i naturen eller måske i genbrug derhjemme.
Der vil være gratis materialer til workshoppen, værktøj, søm, skruer, dyvler m.m. til fri afbenyttelse. I må også meget gerne selv medbringe materialer til projektet. (f.eks. træstubbe, rustikke brædder, smukke grene, mos, kogler, bark, siv m.m.)Der er i forbindelse med workshoppen gratis kaffe og the over bålstedet, saft til børnene samt brød, boller og lidt frugt. Medbring gerne en lille madpakke.
Dato: 1. maj 2022
Tidspunkt: 10:00-15:00
Sted: Himmerlandsbyen, Aarestrup, 9520 Skørping.
Pris: Gratis. Tilmelding til friluftsvejleder Ib Hansen via sms på mobil 31234305
Arrangør: Ib Hansen og Himmelandsbyen -
Vær med når Ungdomsskolen samler skrald, men altså vi samler ikke blot skrald. Vi er nemlig i skarp konkurrence. Konceptet er enkelt, 2 hold, 2 lokationer, 4 timer. Hvem samler mest skrald?
Lokationerne kommer til at være Rebild kommune vs. Vestkysten. Spørgsmålet er nu, hvor kan man samle mest skrald. Ved vores danske kyster med de lækre sandstrande, eller i vores skønne grønne kommune?
Vi har mulighed for at sende 40 elever til vestkysten med afgang fra Støvring, disse pladser er først til mølle, og her er tiden kl. 8-14.
Dagens fulde program finder du på www.rebildungdomsskole.dk
Dato: 3. maj 2022
Tidspunkt: 09:00-13:00
Pris: Gratis. Du kan deltage med din klasse: fra 6. klasse til 10 klasse. Tilmelding sker klassevis til krth@rebild.dk
Arrangør: Rebild Ungdomsskole og Olesens-busser -
Er det svært at agere bæredygtigt, være miljøbevidste og koster det ekstra ressourcer, arbejde eller penge? Eller er der penge at spare?
I forbindelse med Klima Rebild, afholdes et arrangement hos Tandlægerne Skørping, hvor der vil blive holdt indlæg fra forskellige aktører indenfor bl.a. affaldshåndtering og energibesparelse. Her vil der være mulighed for at stille spørgsmål og bruge hinanden til sparring omkring bæredygtighed i netop din virksomhed.
Vi håber at kunne være inspirationskilde for hinanden til at tænke bæredygtighed ind i vores hverdag og måske få skabt et netværk på tværs af faggrupper.Vi serverer en lokal sandwich og æblemost under arrangementet
Målgruppe: virksomheder der gerne vil i gang med at arbejde med bæredygtighed
Dato: 4. maj 2022
Tidspunkt: 17:00-19:00
Sted: Jyllandsgade 2, 9520 Skørping.
Pris: Gratis. Tilmelding er nødvendig til tandmeyers@mail.dk.
Arrangør: Tandlægerne Skørping og Grøn Start. -
Arrangementet er desværre aflyst.
I tæt samarbejde på tværs af 8. klasser og 2. g klasser har eleverne gruppevist arbejdet løsningsorienteret med klimaudfordringer med mange forskellige indgangsvinkler. Som afslutning inviteres gæster til messe på Støvring Gymnasium, hvor eleverne står klar med mindre stande og formidler deres projekt med små forsøg, plakater og andet.
Eleverne kommer fra både Bavnebakkeskolen, Karensmindeskolen og Skørping skole samt 3 forskellige 2.g-klasser på Støvring Gymnasium. Vi glæder os til at vise elevernes projekter frem. Åbent for alle!Dato: 5. maj
Tidspunkt: 13:00-14:00
Sted: Støvring Gymnasium, hallen.
Pris: Gratis
Arrangør: Støvring Gymnasieum og udvalgte folkeskoler -
Vi fortsætter udplantning i skovhaven Himmelhaven. Arrangementet er åbent for alle, der har interesse for permakultur og dyrkning af flerårige urter, hvor der samtidig bindes CO2. Der holdes et oplæg om principperne for permakultur og CO2-binding og alle deltagere kan være med til den praktiske del. Det er gratis at deltage, og der vil blive serveret frokost og kaffe.
Dato: 7. maj 2022
Tidspunkt: 10:00-15:00
Sted: Himmelhaven i Himmerlandsbyen, Aarestrup
Pris: Gratis. Tilmelding nødvendig, senest den 1.5.22 mail med navn og antal til himmerlandsbyen@gmail.com
Arrangør: Himmerlandsbyen
-
En del af de ting, som afleveres på genbrugspladsen kan genbruges direkte. Derfor åbner vi d. 7. maj en ny materialebank på forsøgsbasis, hvor du kan aflevere og hente overskydende byggematerialer. Se eller prøv materialebanken til Klima Rebild på Sørup Genbrugsplads og fortæl os, hvad du synes om konceptet.
Der vil også være byggeprojekter for de mindste, når Naturskolen åbner sit værksted og tænder bål til pandekager. Du kan desuden opleve Ungdomsskolen lave deres egen udgave af MesterSkaberne (kendt fra tv), når de unge arbejder med upcycling af materialer direkte fra genbrugspladsen. Sidst men ikke mindst kan du blive klogere på affaldssorteringen derhjemme og støbe din egen Klima Rebild nøglering.
Program
- Åbning af den nye materialebank for byggematerialer (på forsøgsbasis)
- Bliv klogere på affaldssortering og -genanvendelse
- Åbent værksted for de mindste v/Naturskolen
- Oplev MesterSkaberne fra Ungdomsskolen
- Smelt plastik fra genbrugspladsen om til din egen Klima Rebild nøglering
- Lav pandekager over bål
Dato: 7. maj
Tidspunkt: 10:00-13:00
Sted: Sørup Genbrugsplads, Hjedsbækvej, 9530 Støvring
Pris: Gratis
Arrangør: Naturskolen, Rebild Ungdomsskole og Rebild Kommune -
Nyt er yt - kom og byt!.
Ved dette hyggelige, klimavenlige arrangement kan du komme af med tøj og ting, som du ikke længere har brug for og derefter gå på skattejagt i andres aflagte klenodier. Pungen skal kun op af lommen i café-hjørnet. "Gårdsangerne" kommer kl. 11 og sætter ekstra liv i kludene - og måske bliver der modeshow med genbrugstøj.
Dato: 8. maj
Tidspunkt: 10:00-15:00
Sted: Kulturstationen, Skørping Bibliotek, Sverriggårdsvej 4
Pris: Gratis
Arrangør: ILS-Skørping, Skørping Borgerforening, DN Rebild, Bogby9520, KulturStationen -
Få redskaber til hvordan du som borger bliver aktiv i den grønne omstilling i Rebild Kommune.
Hvordan kan vi borgere blive vigtige vejledere for vores politikere og embedspersoner?
Maria Steno er fyldt med erfaringer og ideer. Dem vil hun dele med os og inspirere til klimadynamik mellem borgere og politikere.
Nu er tiden kommet til at vores kommune bliver aktiv i kampen for at redde klimaet.Dato: 9. maj
Tidspunkt: 19:00
Sted: Salonen på Kulturstationen, Skørping
Pris: Gratis. Gratis the, kaffe og kage serveres.
Arrangør: Bedsteforældrenes Klimaaktion -
Vil du gerne blive lidt klogere på de muligheder vi har indenfor grøn mobilitet? Og samtidig være med til at finde de bedste klimaløsninger? Så kom med når Klimaakademiets Kommunekaravane besøger Rebild Kommune.
Hjertet af Kommunekaravanen er den såkaldte ’aktørsamling’. Her inviteres aktører til et arrangement, hvor der bygges bro mellem forskelligartede interesser og skabes effektive klimaløsninger med demokratisk opbakning. Fokus er på grøn mobilitet, da transportområdet er et af Rebild Kommunes største udledningsområder. Aktørsamlingen er for alle interesserede borgere.
Der serveres en let klimavenlig anretning. Arrangementet er en del af Vores Klimaplan, Rebild Kommunes kommende klimahandlingsplan i DK2020 regi.
Dato: 9. maj
Tidspunkt: 17:00-19:00
Sted: KulturStationen i Skørping
Pris: Gratis
Arrangør: Rebild Kommune
-
Skal du ha’ ryddet ud i skabe og skuffer, er du ung – under 25 år – så har vi de perfekt rammer til dig. Du inviteres nemlig til tøjbyttemarked på Støvring Gymnasium.
Ingen tilmelding. Mød op og find dig en plads.
Du vil også have mulighed for at lære, hvordan du reparer dit tøj, eller måske upcycler et dynebetræk til din nye sommerkjole.
Dato: 10. maj
Tidspunkt: 14:15-16:00
Sted: Støvring Gymnasium
Pris: Gratis
Arrangør: Klimarådet på Støvring Gymnasium og Rebild Ungdomsskole
-
Betonelementer indeholder nøgleingrediensen cement. Cement og betonindustrien står for ca. 8 % af den globale CO2-udledning, og er således en stor udleder. Målet for betonbranchen er 50 % CO2-reduktion i 2030.
Ambercon er nu klar med et grønt betonelementkoncept under navnet EnviroMent. Betonelementerne er baseret på cementtypen FutureCem, der har et 30 % lavere CO2-aftryk. Ambercon er således en virksomhed, som aktivt er gået ind på omstillingens vej.
Administrerende direktør Apichat Bonde byder velkommen, og fortæller om virksomhedens arbejde med bæredygtighed og CO2-reduktion. Der vil være rundvisning i fabrikkens produktion i mindre grupper, og efterfølgende samles vi i virksomhedens kantine til oplæg og spørgsmål.
Der vil blive serveret en pålægsbolle samt en vand.
Dato: 10. maj
Tidspunkt: 17:00-20:00
Sted: Ambercon, Juelstrupparken 23, 9530 Støvring
Pris: : Arrangementet er gratis, men kræver forhåndstilmelding her senest den 8. maj. Deltagere, der ikke er medlem hos IDA, kan oprette en brugerkonto uden beregning og tilmelde sig.
Arrangør: Ingeniørforeningen i Danmark -
Kom og hør om muligheden for at arbejde hands-on med genanvendelse af plastik i et undervisningsforløb, der kan tilpasses alle aldre.
Forløbet er centreret om en plastikmaskine, der kan omsmelte indsamlet plastik til nye produkter. Med maskinen bliver eleverne en del af den proces, der finder sted, fra de sorterer deres affald til det bliver til nye produkter. Affaldssortering og -genanvendelse bliver meget relaterbart, da eleverne selv skal indsamle, sortere, rengøre, neddele, omsmelte og støbe plastikken. Lyder det som noget for jeres skole eller din klasse?
Så kom og se maskinen og hør mere om undervisningsforløbet.
Dato: 11. maj 2022
Tidspunkt: 15:00-18:00
Sted: Comwell Rebild Bakker (Rebildvej 36, 9520 Skørping)
Pris: Gratis. Tilmelding dig gerne til krth@rebild.dk, men det er også muligt at møde op uden tilmelding.
Arrangør: Comwell Rebild Bakker, Affaldskontoret Rebild Kommune og Rebild Ungdomsskole -
Er du håndværker eller borger, og søger viden om ”bæredygtigt byggeri”, så er dette arrangement relevant for dig! Bæredygtigt byggeri handler om at bygge solide, sunde boliger og bygninger, men samtidig inddrage hensyn til miljøet og klimaet ift. valg af bl.a. materialer. Bæredygtigt byggeri kan sagtens være interessant og nytænkende arkitektur eller kendt design.
For inspiration vil arkitekt Kristine Virén (kendt fra TV og formidlingschef i Bolius) fortælle om tendenser og strømninger i den måde, vi bruger vores boliger på. Herunder hvordan bæredygtighed nemt og hensigtsmæssigt kan inddrages ifm. (ny-)byggeri og renovering. Keflico A/S vil desuden fortælle om træets værdi og muligheder i bæredygtigt byggeri, samt vise rundt i deres trælager.
Til arrangementet vil der også være mulighed for sparring med fagpersoner fra byggebranchen.
Vi håber på din deltagelse og garanterer masser af inspiration til bæredygtigt byggeri.
Dato: 11. maj
Tidspunkt: 17:00-19:00
Sted: Keflico A/S, Juelstrupparken 24, 9530 Støvring
Pris: Gratis. Tilmelding nødvendigt her eller til bfla@rebild.dk senest 8. maj.
Arrangør: Business Rebild, DN, Ingeniørforeningen i Danmark -
Kom og hør om klimaprojektet ved Mastrup Søerene i Støvring. Projektet skal bl.a. sikre bedre regnvandshåndtering for området.
Bliv præsenteret for den endelige udformning af området.Dato: 12. maj 2022
Tidspunkt: 16:00-17:30
Sted: Støvring Gymnasium
Pris: Gratis
Arrangør: Rebild Vand og Spildevand samt Rebild Kommune -
Ta’ med i skoven og find urter til et lækkert måltid med hjortekød, som vi sammen tilbereder over åben ild. Få en anderledes dag i naturen, hvor hele familien kan være med.
Med naturvejleder Søren Risborg, kok Flemming Graff Horup og forfatter Henrik Bugge Mortensen som guider inviterer vi på en oplevelsesrig dag i skoven. Vi skal på jagt efter naturens forårsfriske urter og sammen tilberede bl.a. hjorteburgere, bage brød, lave skovpesto og piske urteremoulade.
Info: Husk påklædning og fodtøj efter vejret, forklæde, bestik, service og håndklæde.
Dato: 28. maj 2022
Tidspunkt: 09:-13
Sted: Grøndalen for enden af Rebild Skovhusevej
Pris: 50 kr. Efter først-til-mølle-princippet. Send en mail til mail@forlagetrebild.dk med oplysning om antal deltagere samt dit navn, mobilnr. og mail. Alle deltagere får nærmere besked på mail.
Arrangør: BOGBY9520 -
Tag med på en gåtur rundt i noget af det smukkeste natur kirsebæregnen har at byde på.
Vi skal se på naturen i det landskab, den folder sig ud i med fortællingen om tidligere tiders klimaændringer der her, er helt tæt på i områdets gamle fjordlandskab.
Turen starter fra Skovpavillonen i Bælum Sønderskov og forrest går den lokale naturformidler Frank Jeppesen og Rebild Kommunes Naturvejleder Søren Risborg
Turen går på stier i området, og er ikke velegnet til barnevogne og gangbesværedeDato: 9. juni 2022
Tidspunkt: 19:00-21.30
Sted: Vi starter og slutter ved Skovpavillonen, Østre Skovvej 16, 9574 Bælum
Pris: Gratis.
Arrangør: Naturvejleder Søren Risborg
Dette sker også i klimaugerne
-
I samarbejde med bl.a. Nørager Vandværk, Vild med Rebild og klasser fra Sortebakkeskolen tilplantes et areal med frugtbuske og træer ved Nørager Vandværk.
-
Plantedag sammen med børnene fra Børnehaven Gimle. Sansebedets urtespiral i skovhaven, Himmelhaven plantes til. Børnene har først arbejdet med at lave de planter, som plantes i urtespiralen. Arrangør: Himmerlandsbyen
-
Alle institutioner i Rebild Kommune planter et træ for klimaet. Rønnetræet er dette års træ.
-
Moder Jord og Det sidste Næsehorn uddeles til hhv. unge og en virksomhed, som har gjort en særlig indsats inden for klima og bæredygtighed.
Skulpturerne er udarbejdet af den lokale billedkunstner Michael Sasserson.
-
Vil du være med til at forme Vores Klimaplan? Så får du masser af mulighed for at dele dine input under klimaugerne. Her vil der være arrangementer omkring udviklingen af selve klimaplanen – hvor du både kan blive klogere på klimaområdet og dele dine tanker om klimatiltag. Ellers kan du næsten med sikkerhed fange Rebild Kommunes klimamedarbejder til en snak omkring Vores Klimaplan i løbet af klimaugerne til et af de mange andre arrangementer.
Vores Klimaplan dækker over Rebild Kommunes kommende klimahandlingsplan, der skal udarbejdes i fællesskab med borgere og erhverv i løbet af 2022 – for den dækker nemlig hele Rebild Kommune som geografisk område.
Klimaplanen udarbejdes i DK2020 regi og skal være handlingsorienteret – det blev besluttet af byrådet tilbage i august 2020. Udover at dække hele geografien, så skal klimaplanen have to ben: forebyggelse og tilpasning. På den ene side skal vi forebygge klimaforandringerne – og her skal vi have fundet reduktionstiltag nok til at nå en nettonul udledning i 2050. Reduktionstiltag kan være alt fra at minimere vores materielle forbrug til delebilsordninger eller at finde plads til vedvarende energianlæg. På den anden side skal vi være klimarobuste – hvilket betyder at vi skal kunne tilpasse os klimaforandringerne. Her skal vi særligt finde gode løsninger på hvordan vi håndtere de øgede regnmængder – og som borger kan du måske være med til at hjælpe i din egen have.